
MEDICAL AND CHIRURGICAL FACULTY OF MARYLAND
*ETHICAL OPINIONS SECTION 100*

100. PHYSICIAN/PATIENT RELATIONSHIP

101. FREE CHOICE OF PHYSICIAN AND PATIENT; TREATMENT OF CONTAGIOUS
PATIENTS
.01 A physician may freely choose the patients he or she wishes to treat.  However,

this right may be limited under the law in  circumstances that involve illegal
discrimination. Risk to the physician should not be the sole reason a physician
refuses care.  A physician is obligated to render emergency care in situations where
other adequate emergency services are not available although physicians are not
obligated to risk undue needless exposure to a proximate threat to their health. 
(MC 3/18/69; Revised 6/26/86; Council 11/21/87, ratified by HOD 9/8/96; PEC
4/23/02, ratified by HOD 10/17/04)

.02 A patient is entitled to freely choose a physician.  A patient may abrogate this right
by contract.  This right may be limited by hospital privileges.  (MC 10/4/61;
Revised 6/26/86; Council 11/21/87; ratified by HOD 9/8/96, PEC 4/23/02, ratified
by HOD 10/17/04)

.03 If a physician feels the need to refer a patient or feels incapable of providing
adequate care to a patient, the referring physician has a duty to refer the patient to
qualified specialists.  Should a physician and patient disagree, the physician should
explain the choice of referral.  Physicians must disclose any financial inducements
that may tend to limit the diagnostic and therapeutic alternatives that are offered to
patients or that may tend to limit patients’ overall access to care.  However, the
choice is ultimately the patient’s.  (Revised 6/26/86; Council 11/21/87; PEC
11/6/95; ratified by HOD 9/8/96, PEC 4/23/02, ratified by HOD 10/17/04)

102. TERMINATION OF PHYSICIAN/PATIENT RELATIONSHIP
.01 A physician may choose, for whatever reason, to terminate the relationship with a

patient.  However, a physician may not terminate patient care if to do so would
deprive the patient of needed care.  Should termination become an issue under
circumstances of immediate critical care, ongoing care must be obtained prior to
terminating the patient.  In other circumstances notice to the patient and resources
for referrals may be given.  (Council 6/26/86; ratified by HOD 9/8/96, PEC
4/23/02, ratified by HOD 10/17/04)

.02 Although a hospital by its bylaws may make the responsibility for patient care more
demanding (for example, an on call physician may be required to provide initial
follow up care to the E.R. patient), the physician’s responsibility cannot be
abrogated by the bylaws.  (Council 9/14/89)

.03 Should a physician make a decision to terminate the relationship with a patient, the



1  Sample termination of care form letter:  Dear (patient name):  This is to inform
you that I can no longer be your treating physician as of (insert date*) because (insert reason,
optional).  You might wish to call the county medical society for names of physicians in the area
(insert telephone number).  

physician should notify the patient in writing.  Proper notice requires the letter1 to
be sent in a manner that allows a patient sufficient time to locate another physician. 
For example, up to four weeks in an urban or suburban location or four to six
weeks in a rural area is considered sufficient notice to a patient.  It is
recommended that the letter be sent by certified mail(Council 6/26/86; ratified by
HOD 9/8/96, PEC 4/23/02, ratified by HOD 10/17/04)

103. PRONOUNCEMENT OF DEATH
Maryland law states that a determination of death should be  based “on ordinary standards
of medical practice” although, maryland law specifies no particular person to pronounce
death unless exceptional circumstances warrant otherwise, a body should be identified,
viewed, and death verified by a physician.  An exception to this directive may occur, if a
physician has seen a patient whose death is reasonably anticipated.  In that case, a person
who is capable of recognizing cessation of respiration and heart beat may verify death for
the physician and so advise him or her in a reasonable period of time.    (EC 6/17/71; PEC
clarification 12/3/85; Council 9/14/89 ratified by HOD 9/8/96, PEC 4/23/02, ratified by
HOD 10/17/04)

104. RELEASE OF INFORMATION
Except as provided by law or as authorized by patient, a physician should not release
medical information about a patient to any person.  SEE, Medical Records, Confidentiality
and Disclosure in the MedChi Resource Directory.  (Council 6/29/89; 9/14/89; ratified by
HOD 9/8/96, PEC 4/23/02, ratified by HOD 10/17/04) 

105. USE OF CHAPERONES
In deciding whether to use a chaperone during an examination or other procedure, the
physician must be cognizant that the physician/patient relationship is an important one in
which both the physician and the patient are subject to individual vulnerability.  Due to the
variety of situations and relationships that a physician must face, each physician must
exercise his/her own professional judgment in deciding whether to have a chaperone
present during treatment of the patient.  Among the factors which each physician should
consider before making such a decision are: the gender of the patient, the type of
examination or procedure being administered, the need for the patient to be disrobed, the
personality and sensibilities of the patient, and the length of time the physician has been
treating the patient.  The use of a chaperone is for the protection of both the patient and
the physician.  In all instances, it is incumbent upon the physician as a professional, to
strive to conduct himself/herself in a manner that is above reproach and beyond the
appearance of impropriety.  (PEC 11/1/83; ratified by HOD 9/8/96, PEC 4/23/02, ratified
by HOD 10/17/04)



106. REFERRALS AND CONSULTATIONS
.01 The patient’s best interests are served when a consulting physician notifies the

primary care and/or treating physician of any diagnoses or treatments.  If the
patient objects, the physician should explain the importance of such notification.  If
the patient still objects, the physician should either treat the patient within the
limitations set by the patient, or withdraw from the case according to guidelines as
set forth in §102 above as well as other appropriate professional directives.  (MC
12/11/63; Compendium Revision 1984; Council 11/21/86; ratified by HOD 9/8/96,
PEC 4/23/02, ratified by HOD 10/17/04)

.02 However, if the patient is referred by a third party, such as an attorney or insurance
company for evaluation as opposed to treatment, the physician may evaluate the
patient’s condition without first informing the treating physician.  Should this third
party request that the patient bring a witness to the examination, it is the
physician’s decision whether to evaluate the patient under these circumstances. 
(MC 7/12/65; Compendium Revision 1984; Council 11/21/86)

107. PATIENT TRANSFERS
Some circumstances may warrant a medically hazardous transfer from one medical facility
to another that is more appropriate to the medical needs of the patient; for example, when
a seriously burned patient must be transferred to a special burn unit.  However, a physician
should not make a medically hazardous transfer of a patient from one medical facility to
another solely for economic reasons.  This prohibition applies whether the transfer request
originates from another physician, the hospital administration, or a third party payor. 
Whenever a transfer between medical facilities is necessary, the physician should:  examine
the patient, stabilize the patient when possible, notify the receiving facility, ascertain that a
physician or other authorized person at the receiving facility has accepted the transfer,
and, when necessary, assure that appropriate medical personnel accompany the transferred
patient to the receiving facility.  (PEC 1983) (Note:  Patient transfers should also be
considered in light of EMTALA legislation which pertains to patients in emergency status
or active labor.)(Affirmed PEC 11/6/95; ratified by HOD 9/8/96)

108. ABANDONMENT
When a physician is away from his or her practice or otherwise unavailable, it is his/her
responsibility to make suitable arrangements with another physician or group of
physicians.  This information must be readily available to patients.  Failure to make
suitable arrangements could be construed as abandonment.  For example, a recorded
message on a physician’s telephone simply advising patients to go to an emergency room
is unsuitable and could be construed as abandonment unless the emergency room has an
explicit agreement with the physician for this referral.  (PEC 11/15/84; 11/6/95, ratified by
HOD 9/8/96, PEC 4/23/02, ratified by HOD 10/17/04)

109. SECOND OPINIONS
.01 The patient has the right to choose his or her physician unless the patient agrees to

limit the choice by contract.



.02 When a second opinion is required by an insurance or similar program, both the
treating physician and the second physician should explain their respective roles to
the patient.  The second physician should not actively encourage or induce the
patient  to change physicians.

.03 Should the patient freely choose to transfer his or her medical care, the second
physician may accept the patient.  The treating physician should honor the patient’s
choice.

.04 Should the second physician disagree with the treating physician’s opinion, a third
opinion should be suggested.  Whatever the outcome, the second physician should
strive to communicate with the treating physician and avoid, if at all possible, a real
or apparent conflict of interest.  (PEC 6/27/85, ratified by HOD 9/8/96, PEC
4/23/02, ratified by HOD 10/17/04)

.05 Second surgical opinion.  A physician who renders a second surgical opinion may
be asked to assist in the surgery.  While not in and of itself unethical, the situation
presents great opportunity for abuse.  Accordingly, a physician rendering a second
surgical opinion should only assist in that surgery if no other qualified physician is
available.  (Council 1/23/88; ratified by HOD 9/8/96)

110. DISCLOSURE OF OFFICE POLICIES
A physician’s office of any type (private, walk-in clinic, etc.) should disclose in a
reasonable fashion its contractual limitations to patients or potential patients at the earliest
possible moment.  Such limitations would include:  payment policies, representative fees,
office hours, type of care rendered, charges for missed appointments, charges for
telephone calls and types of insurance accepted.  (PEC 1/24/85; 11/6/95; ratified by HOD
9/8/96)

111. ETHICAL RESPONSIBILITY OF TREATING PHYSICIAN AS A WITNESS IN
LITIGATION INVOLVING A PATIENT
In any litigation in which a patient’s medical condition is at issue and that discloses the
nature of the relationship of the physician to his or her patient, the physician should
comply with all applicable legal mandates regarding the disclosure of protected health
information and should also be aware of the guidance offered by the ethical codes of his or
her own specialty.  The testimony of the physician is expected to be honest.  (Council
3/26/88, ratified by HOD 9/8/96, PEC 8/27/02, ratified by HOD 10/17/04)

112. SALE OR CLOSING OF MEDICAL PRACTICE
Whenever a physician’s medical practice is closed or sold, notice to patients and continuity
of care must be the primary concerns.  Active patients should be notified as soon as
possible.  This may be accomplished by several different methods, including, but not
limited to, the following:

A. Letter or postcard;



B. Newspaper ad;

C. Answering machine.

Physician’s death or illness.  Should a sudden need arise to close a practice due to a
physician’s sudden death or illness, the personal representative should consult the
physician or physician’s will for direction.  A physician should address this issue in his or
her will or a letter of instruction in order that the personal representative have some
direction in the event of his or her death.

If a physician’s will or letter of instruction does not address this issue, the personal
representative can either approach another physician to assume the practice and notify the
patients, or approach the medical society for assistance.  (PEC 3/26/88 ratified by HOD
9/8/96, PEC 4/23/02, ratified by HOD 10/17/04)

113. DISSOLUTION OF MEDICAL PRACTICE; TERMINATION OF PHYSICIAN
EMPLOYEE
When physicians dissolve a professional corporation or partnership, or when a physician
group discharges a physician employee, the patient's best interest must be paramount,
regardless of the dispute that may arise in such situations.  It would be desirable to have
this resolved in the agreement when the corporation is created.  (PEC 4/23/02, ratified by
HOD 10/17/04)

The notice of the change in providers should be provided to patients in a timely manner. 
It should indicate the date of the dissolution or discharge, the address, and telephone
number of the physician(s) who will be available for continued patient care.  If the
departing physician(s) is(are) continuing practice, the address and telephone number of the
departing physician(s), when known, should be made available to patients for continued
care.

Appropriate instructions should be given to the office staff concerning the handling of
patients' questions.  All physicians involved should act in a fair and professional manner. 
The patient must always have free choice of physician unless the patient has limited this
right by contract with an alternative delivery system.  (Council 2/12/87; ratified by HOD
9/8/96)

114. SELF-TREATMENT OR TREATMENT OF IMMEDIATE FAMILY MEMBERS
Physicians generally should not treat themselves or members of their immediate families. 
Professional objectivity may be compromised when an immediate family member or the
physician is the patient; the physician’s personal feelings may unduly influence his or her
professional medical judgment, thereby interfering with the care being delivered. 
Physicians may fail to probe sensitive areas when taking the medical history or may fail to
perform intimate parts of the physical examination.  Similarly, patients my feel
uncomfortable disclosing sensitive information or undergoing an intimate examination
when the physician is an immediate family member.  This discomfort is particularly the



case when the patient is a minor child, and sensitive or intimate care should especially be
avoided for such patients.  When treating themselves or immediate family members,
physicians may be inclined to treat problems that are beyond their expertise or training.  If
tensions develop in a physician’s professional relationship with a family member, perhaps
as a result of a negative medical outcome, such difficulties may be carried over into the
family member’s personal relationship with the physician.

Concerns regarding patient autonomy and informed consent are also relevant when
physicians attempt to treat members of their immediate family.  Family members may be
reluctant to state their preference for another physician or decline a recommendation for
fear of offending the physician.  In particular, minor children will generally not feel free to
refuse care from their parents.  Likewise, physicians may feel obligated to provide care to
immediate family members even if they feel uncomfortable providing care.

It would not always be inappropriate to undertake self-treatment or treatment of
immediate family members.  In emergency settings or isolated settings where there is no
other qualified physician available, physicians should not hesitate to treat themselves or
family members until another physician becomes available.  In addition, while physicians
should not serve as primary or regular care providers for immediate family members, there
are situations in which routine care is acceptable for short-term, minor problems.

Except in emergencies, it is not appropriate for physicians to write prescriptions for
controlled substances for themselves or immediate family members.  Physicians may
prescribe medications for family members and for themselves subject to the limitation
imposed by state law and the AMA.  Renewal of long term stable prescriptions is
acceptable as long as there is a process for periodic evaluation by a physician who is not a
family member.  (PEC 4/7/98, ratified by HOD 10/17/04)

***This section was approved by the House of Delegates on October 17, 2004***


